De wijkgemeente Emmen-Zuid is verdeeld in 11 wijken (moet nog gerealiseerd worden). De contactpersonen in de wijk zijn de ‘antennes’ van de gemeente. Zij pikken de signalen op die er in de gemeente leven. De leden worden voor onbepaalde tijd benoemd door de kerkenraad op voordracht van het wijkteam.
Het onderlinge contact tussen leden van het wijkteam is van het grootste belang. Van elk wijkteam bezoekt minstens 1 lid het Pastoraal Beraad.
De organisatie van het wijkteam:
Binnen het wijkteam kennen we de volgende functies:
Een samenroeper/coördinator (roept het wijkteam bij elkaar), die (evt. in overleg met de diaken) de bijeenkomsten van het wijkteam (minimaal 3 x per jaar) organiseert, de agenda maakt en de vergadering voorzit. Hij coördineert en plant samen met het team het bezoekwerk en de rapportage, onderhoudt regelmatig contact met de contactpersonen en de diaken en stimuleert een goede verstandhouding binnen het team. Hij draagt zorg voor aanvulling van het wijkteam, samen met de contactpersonen. Hij geeft bezoekadressen vanuit het wijkteam door aan de pastorale ouderling en/of predikanten.
Een persoon die scipio in de wijk bijhoudt (scipio is het administratieprogramma van de wijkgemeente)
Iemand uit het wijkteam bezoekt de bijeenkomsten van het Pastoraal Beraad.
De contactpersoon bezoekt een aantal adressen in de wijk (10 tot 20 adressen). Dit gebeurt naar eigen inzicht (wanneer hij denkt dat dat nodig is), maar zeker bij bijzondere gebeurtenissen die plaats vinden bij een persoon of binnen een gezin.
Bovenstaande functies kunnen door meerdere of door één persoon uitgevoerd worden.
In de (minimaal) 3 bijeenkomsten per jaar van het wijkteam vindt overleg plaats.
De taken en verantwoordelijkheden van de leden van het wijkteam:
Coördinatie, planning en rapportage van het bezoekwerk van de contactpersonen, diaken en predikant binnen de wijk.
Het plannen, organiseren en uitvoeren van activiteiten die het gemeente- zijn bevorderen. Daarbij valt onder andere te denken aan gespreksavonden , huisbezoeken, groothuisbezoeken, bijbelkringen enz. Dit gebeurt over het algemeen in overleg met de aan de wijk verbonden predikant.
Aandacht voor de leefwereld en omgeving van de wijk, waarin het wijkteam werkt.
Onderlinge steun, waarbij men elkaar helpt en stimuleert.
Zorg dragen voor een volledige bezetting van het wijkteam.
Het voordragen aan de kerkenraad van kandidaten die (pastoraal) ouderling, diaken of contactpersoon kunnen worden.
Op de bijeenkomsten is er ruimte voor bezinning op pastorale en diaconale (minimaal 1 x per jaar) onderwerpen en kunnen zaken aangaande het bezoekwerk en onderlinge ondersteuning besproken worden. De wijkpredikant is minimaal 1 x per jaar aanwezig op een bijeenkomst.
Als het kan is één van de wijkteamleden aanwezig namens de kerk bij rouw- en trouwdiensten.
Overleg met de predikant over de voorgaande punten.
Het tonen van persoonlijke belangstelling bij bijzondere gelegenheden zoals geboorte, ziekte, ziekenhuisopname, jubilea, huwelijk en dergelijke.
Een goede communicatie tussen predikant en wijkteamleden is daarbij onontbeerlijk.
Het integer omgaan met de persoonlijke informatie die de leden van het team ter ore komt. Alleen na overleg het betrokken lid kan informatie doorgespeeld of gedeeld worden.
De contactpersonen legt het eerste contact met de nieuw ingekomenen. Bij een welkomsbezoekje wordt het informatieboekje van de kerk overhandigd. De boekjes zijn verkrijgbaar bij de wijkadministrateur (Joke van den Hof).
Zieken en “alleenstaanden” bezoeken; naar eigen inzicht een kleine attentie meenemen.
Gezinnen bezoeken welke aandacht behoeven, zo nodig contact opnemen met de predikant en/of de diaken.
Ouderen op of na hun 80e verjaardag bezoeken en vervolgens bij hun 85e en 90e, 95e en 100e verjaardag. Daarboven elk jaar
Bezoek bij huwelijk en 25, 40 en 50-jarig huwelijksjubileum.
Bezoek bij geboorte in een gezin.
Diaconale vakantieweken. De contactpersonen worden verzocht de namen en adressen van diegenen, waarvan zij vernomen hebben of denken, dat zij van deze mogelijkheden gebruik wensen te maken, door te geven aan hun wijkdiaken.
Streefbedrag attentie: € 7,50
Bloemen kunnen gehaald worden bij bloemenzaak Papillon in de Rietlanden. (Op laten schrijven voor de kerk en je naam daarbij doorgeven).
Bij uitschrijving in overleg met de wijkledenadministratie laten ondertekenen van het uitschrijfformulier
Het doorgeven van mutaties (geboorte / verhuizing / overlijden / uitschrijven) aan de persoon van het wijkteam die scipio bijhoudt.
De diaken en de predikant in het wijkteam:
De diaken:
Allereerst heeft de diaken de taken die hem/haar ambtshalve zijn toebedeeld als lid van de diaconie en als lid van de kerkenraad. De diaken heeft daarmee een taak en verantwoordelijkheid die boven het belang van de wijk en het wijkteam uitgaan. Daarnaast functioneert de diaken volledig als lid van het wijkteam.
De predikant in het wijkteam:
De predikanten houden nauw contact met de wijkteams via de samenroeper van het wijkteam of de diakenen. Het is essentieel dat er een goede communicatie is. Ook de andere leden van het wijkteam kunnen altijd contact opnemen in voorkomende situaties met de predikant. De predikant bezoekt minimaal één maal per jaar de vergadering van het wijkteam.
Als u wilt reageren of meer wilt weten, neem dan contact met ons op. Dat kan door het invullen van het Contact Formulier wat u kunt vinden onder CONTACT in het menu van deze website.
Een mail sturen kan ook en dan naar webmaster@emmen-zuid.nl. En bellen is natuurlijk ook altijd mogelijk en dan naar 06 5266 4763.